De maatschappelijk zorg is een hele brede werkveld waar je de mogelijkheid krijgt om te doen wat het best bij jou past. Met een Mbostart maatschappelijke zorg niveau 4 diploma, kun je het werk al uitvoeren.Je hebt in de maatschappelijke zorg veel vrijheid in dienstverbanden. Je kan zelf kiezen wat het best past in jouw persoonlijke situaties. Zo zijn er veel mogelijkheden als ZZP’er maar ook als parttime of fulltime werknemer in loondienst. Er zijn veel manieren om door te groeien en je ontwikkelt heel veel. Je leert veel over de ander maar vooral heel veel over jezelf. Je leert onder andere reflecteren en hulp bieden.

Past maatschappelijke zorg bij mij?

Als je heel vaak van mensen hoort dat je erg behulpzaam bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan is de kans groot dat je in de maatschappelijke zorg past. Er zijn veel karaktereigenschappen nodig wanneer je werk in de maatschappelijke sector goed wil uitvoeren. Hierbij kun je denken aan karaktereigenschappen als behulpzaamheid, geduldigheid, verantwoordelijkheid, loyaliteit, empathisch vermogen etc. Verder is het ook belangrijk dat je goed kan reflecteren en werkelijk bereid bent om jezelf te verbeteren op punten waar dat nog moet. Je moet ook openstaan voor feedback wanneer iemand aangeeft wat niet goed gaat en wat nog beter kan.

Wat wordt er van je verwacht?

In de maatschappelijke sector wordt er veel van je verwacht. Je moet kunnen multitasken en overzicht zien te bewaren. Je moet de benodigde kennis hebben en jezelf blijven ontwikkelen. Je krijgt vaak een spiegel voor je gezet en hiermee moet je kunnen omgaan. Verder wordt er van je verwacht dat je ervaring in de praktijk opdoet en dit goed kan toepassen. Je moet openstaan voor de verschillende soorten mensen die je tegen zal komen en zal moeten helpen. Het is verder heel erg belangrijk dat je mensen goede en kwalitatieve hulp aanbiedt. Je dient probleemoplossend te denken aangezien je met veel problemen te maken zult hebben. Al deze dingen zijn mooi meegenomen als je ze al beheerst, maar je zult hier ook veel tijd aan besteden tijdens je studie.