Gehoorverlies is een onderbelicht Onderwerp in onze samenleving. Veel jongeren hebben hier last van en weten dit nieteens.. Natuurlijk hebben ouderen hier ook last van, echter is dit vaak door ouderdom of andere genetische oorzaken. Bij jongeren is het helaas vaak verlies van gehoor door gehoorschade. Dit kan door allerlei redenen zijn, maar bij jongeren is het vaak door langdurig luisteren naar de harde muziek.

 

De bekende redenen van gehoorverlies

Vandaar dat het belangrijk is om dit onder de aandacht te brengen bij jongeren en dit te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen, zeker bij gehoorschade. Hoewel het vandaag de dag goed te behandelen is, is dit niet de garantie dat het altijd hersteld kan worden

 

Er zijn veel redenen die bekend zijn als het gaat om gehoorschade. De allereerste en meest bekende ervan is natuurlijk het langdurig naar harde muziek luisteren, bijvoorbeeld door feestjes of in de uitgaansgelegenheden. Een andere factor hier is echter ook het luisteren naar muziek via oortjes of koptelefoon. Veel mensen zijn zich niet bewust van het geluidsniveau wat haar vader is en wat te hoog is. Daarbij is er veel mensen naar muziek die veel te luid voor ze is en het gevolg kan gehoorschade zijn.

 

Hierbij raken er dingen in het buitenoor of middenoor beschadigd waardoor verlies van gehoor optreedt. In sommige gevallen kan dit nog hersteld worden, echter kan hier veel tijd, emotie en geld in gaan zitten. Vandaar dat voorkomen beter is dan genezen

Minder bekende redenen

Het is echter niet altijd alleen harde muziek. In sommige gevallen kan het zijn dat het door bijvoorbeeld genetische redenen komt. Sommige mensen hebben hier helaas ook last van. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld een bepaalde ziekte zijn die dit veroorzaakt.

 

Hier zijn niet per se altijd signalen voor, vandaar dat het altijd aan te raden is om periodiek naar een huisarts of audicien te gaan om je gehoor te laten checken. Op deze manier kun je veel ellende besparen en veel tijd ben je er toch niet meer kwijt. Zo voorkom je verlies van gehoor en ben je in ieder geval beter bewust van alle risico’s van gehoorschade.