Een scheiding is doorgaans een emotionele gebeurtenis, waarin je emoties van de ene naar de andere kant geslingerd worden. Als er dan ook nog eens kinderen in het spel zijn kun je je wel voorstellen dat het een nog ingrijpendere periode wordt. Door alle emoties die er in het spel zijn, kan het lastig zijn om de stem van het kind nog te horen. En een vechtscheiding wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in het spel zijn?

Vertel je kinderen op de juiste manier dat je gaat scheiden

Het begint allemaal bij het moment dat je je kinderen vertelt dat je gaat scheiden. Hoe pak je dit aan? Een aantal tips:

  • Kies het juiste moment. Kinderen hebben meer in de gaten dan je denkt, dus wacht hiermee in elk geval niet te lang. Zo kan het kind ook lang genoeg wennen aan het idee dat zijn of haar ouders uit elkaar gaan.
  • Vertel het gezamenlijk. Op deze manier snapt het kind dat jullie beide achter het besluit staan. Je wilt voorkomen dat het kind het idee krijgt dat één van jullie twee schuldig is aan de scheiding.
  • Vertel de juiste dingen. Leg op een begrijpelijke manier uit waarom jij en je partner gaan scheiden. Geef ook aan dat het kind absoluut geen schuld heeft aan de scheiding.
  • Toon begrip voor de reactie van je kind. Jonge kinderen reageren allemaal anders op een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding. Toon daarom begrip en respecteer ze.

Maak een goed ouderschapsplan

Ga je scheiden en heb je samen kinderen, dan is een ouderschapsplan wettelijk verplicht. Hierin moeten afspraken staan over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Bij wie gaan ze bijvoorbeeld wonen? Het is belangrijk dat dit plan goed en werkbaar is, om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het is essentieel om in een ouderschapsplan de stem van het kind mee te nemen. Kinderen kunnen namelijk andere dingen belangrijk vinden dan wat ouders denken.

Ga in gesprek met een scheidingsbemiddelaar

Weet je niet zeker hoe je een scheiding met kinderen het beste kunt aanpakken, dan kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met een professionele scheidingsbemiddelaar. Deze weet precies wat het beste is voor kinderen in het geval van een scheiding. Je vindt scheidingsbemiddelaars en mediators in Alkmaar, Den Bosch, Zwolle en tientallen andere Nederlandse steden via het landelijke netwerk van Zorgzaam Scheiden.