Als assistent medewerker voedsel en groente (dierverzorging) houd je je bezig met de verzorging van dieren. Het kan hierbij gaan om zowel gezonde als zieke dieren. Je weet precies wat elk soort dier moet eten en welke verzorging ze nodig hebben. Jij zet dus het voer klaar, houdt in de gaten of ze voldoende eten en drinken en je zorgt ervoor dat de leefplek van de dieren goed schoon wordt gehouden. Naast het werken met dieren zorg jij er ook voor dat de bedrijfsgebouwen en het erf worden onderhouden. Lijkt het je leuk om in de opleiding dierenverzorging te werken dan moet je het natuurlijk leuk vinden om met dieren te werken. Je moet niet bang zijn om vies te worden en je handen uit de mouwen te steken. Je moet ook verantwoordelijkheidsgevoel hebben, omdat je tenslotte met levende wezens werkt. Soms zul je in vervelende situaties terecht komen, bijvoorbeeld wanneer de dieren ziek zijn of overlijden.

Toelatingseisen?

Leerwegen: Gemengde leerweg-Economie, Gemengde leerweg-Landbouw, Gemengde leerweg-Techniek, Gemengde leerweg-Zorg en Welzijn, Kaderberoepsgerichte leerweg-Economie, Kaderberoepsgerichte leerweg-Landbouw, Kaderberoepsgerichte leerweg-Techniek, Kaderberoepsgerichte leerweg-Zorg en Welzijn, Theoretische leerweg-Economie, Theoretische leerweg-Landbouw, Theoretische leerweg-Techniek, Theoretische leerweg-Zorg en Welzijn.

Beroepsmogelijkheden

Als bedrijfsleider/beheerder dierverzorging kun je bij verschillende organisaties gaan werken. Zo kun je een eigen zaak beginnen zoals een dierenspeciaalzaak of je gaat bij een dierentuin werken. Waar je ook voor kiest, je zult waarschijnlijk een leidinggevende baan hebben bij een bedrijf waar met dieren wordt gewerkt. Je zult van veel verschillende zaken verstand moeten hebben. Zo moet je alles weten van de bedrijfsvoering. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld de administratie regelt, het personeelsbeleid organiseert en de bestelling van producten afhandelt. Ook je kennis van dieren is zeer groot. Je weet alles af van de verzorging en het gedrag van kleine en grote dieren. Welke voeding hebben de dieren nodig, wanneer moeten ze gewassen worden en hoe maak je de hokken schoon? Op deze vragen kun jij als bedrijfsleider/beheerder dierverzorging antwoord geven. Ook weet je welke medicijnen de dieren nodig hebben en hoe je het toe moet dienen.

Wat zijn de vereisten?

Voor het uitoefenen van dit beroep moet je goed leiding kunnen geven. Je vindt het leuk om met dieren om te gaan en ze te verzorgen. Soms zul je in vervelende situaties terecht komen, bijvoorbeeld wanneer de dieren ziek zijn. Als bedrijfsleider/beheerder dierverzorging weet jij hier mee om te gaan. De opleiding kun je onder andere volgen bij opleider Laudius.

Inhoud

Je krijgt het diploma als je de volgende deelkwalificaties hebt gehaald:

  • assisteren bij dagelijkse werkzaamheden op de werkplek
  • assisteren bij dagelijkse werkzaamheden op de werkplek
  • assisteren bij de verzorging van dieren
  • assisteren bij teelt en oogst
  • assisteren in de groene detailhandel
  • assisteren in de groene ruimte
  • assisteren in de voedings- en genotmiddelenindustrie