De meeste mensen vandaag lijken het erover eens dat ze onder veel druk. Werknemers klagen over een burn-out. Opgebruikt. Overbelast. En te veel van ons zijn gewoon moe, een overdosis verandering, en ziek van ambiguïteit en onzekerheid. Eigenlijk is het vandaag maar een warming-up. Morgen belooft ons een nog complexere wereld, een nog snellere snelheid van verandering, en tenzij we leren om te gaan met het leven beter – meer stress dan we ooit hadden gedacht.

De meesten van ons willen gewoon dat verandering zou verdwijnen of op zijn minst vertragen. Nou, dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, en we zullen waarschijnlijk niet veel emotionele hand-holding krijgen op onze banen of kunnen rekenen op de rest van de wereld die ons veel van een adempauze geeft. Wat we echter kunnen doen, is een stuk slimmer zijn in de manier waarop we ons eigen gedrag beheren.

In plaats van ons te gedragen op een manier die daadwerkelijk stress voor onszelf creëert, kunnen we ons beter aanpassen. Als we de situatie niet kunnen veranderen, kunnen we op zijn minst grote veranderingen aanbrengen in de manier waarop we ermee omgaan.

De eerste chauffeur zijn mensen. Dit is de reden waarom we de komende jaren een nog snellere verandering zullen zien. Goede oude Moeder Aarde produceert veel meer mensen. En mensen veroorzaken verandering. We maken dingen, we komen met nieuwe ideeën, en we concurreren op vele niveaus, waaronder schaarse middelen. Wat voor dingen wij mensen ook doen, we zullen meer en sneller zien gebeuren.

De tweede bestuurder is technologie. Aangezien technologie een product van mensen is, kunnen we verwachten dat de snelheid van technologische veranderingen de trends in de bevolkingsgroei zal volgen. Hoe meer mensen, hoe meer en diverser de technologie. En dat is precies wat er vandaag gebeurt.