Voor de meeste van ons klinkt hoogbegaafdheid als een gave, op meeste gebieden is het ook zeker een voordeel maar het zijn van een hoogbegaafd persoon neemt ook nadelen met zich mee waar de meeste van ons niet over nadenken. Hierna volgt een korte uitleg over hoogbegaafdheid met op een volgend hoe je daar mee om kunt gaan, want dat is lastiger dan het lijkt!

Wat houdt Hoogbegaafdheid in?

Slim als eigenschap is het eerste waar we aan denken, maar hoogbegaafdheid zegt niet perse dat die persoon ook hoog intelligent is. Hoogbegaafdheid wordt in de meeste gevallen uitgedrukt in een score, voor hoogbegaafden boven de 130. Maar hoogbegaafdheid wordt vaak ook uitgedrukt in vaardigheden, is het als kind makkelijk om te leren, sneller te begrijpen of verbanden te zien dan kan dat ook duiden op hoogbegaafdheid. Als kind in de opgroeifase zit dan komen de ouders of de juf er al gauw achter of het kind hoogbegaafd is, dit valt, zoals hierboven al stond, op te merken door bepaalde bevorderde vaardigheden.

Hoe je er daadwerkelijk achter komt? testen, dit kan bij verschillende praktijken of gewoon bij uw huisarts, voor volwassenen is er een andere test als voor kinderen. Hoogbegaafdheid volwassen wordt wel minder getest.

Hoe er mee om te gaan?

Het is niet perse makkelijk om hoogbegaafd te zijn, je bent namelijk gelijk ‘anders’. Je valt meer op door je prestaties en krijgt daardoor misschien scheve blikken. Als kinderen daarom op vroege leeftijd getest worden en hoogbegaafd blijken gaan deze meestal naar een speciale school voor hoogbegaafden, zodat ze niet anders zijn dan hun klasgenootjes. Echter levert dit soms een sociale struggle op als ze in de puberteit komen en weggaan uit hun veilige omgeving. Op de werkvloer kan er nog meer een probleem ontstaan, hieronder meer erover.

Op uw werk

hoogbegaafdheid op werk, door bijzondere prestaties worden collega’s steeds minder enthousiast en zullen ze wat raar en vernederend tegen u doen vanwege lichte jaloezie. Dan is de kans groot dat, mocht u het niet treffen, dat er opmerkingen komen zoals ‘piet zal het wel weten toch’ of ‘kan Piet dat niet oplossen want die weet toch alles’’. Zulke opmerkingen proberen we te voorkomen door van te voren duidelijk aan te geven dat er hoger IQ in het spel is en dus ook te maken krijgt met wat moeilijkere taken of onderwerpen. Dit houd de verhoudingen recht.