Wanneer je een vacature hebt gevonden die bij je past, is het natuurlijk de grote vraag: wat is de beste manier om te reageren op een vacature? Je wilt immers goed uit de bus komen en het liefst eindigen met een baan. Wat zet je nu precies in een sollicitatiebrief? Wat vermeld je op je cv en wat vermeld je niet op je cv? Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Wat zet je in je sollicitatiebrief?

Een reactie op een vacature valt of staat natuurlijk met een sollicitatiebrief. Tegenwoordig hoeft dat allemaal niet meer per se op papier of via de post, en kan het ook allemaal met een email, maar dat hoeft niet per se een voordeel te zijn. Vroeger kon men al veel aflezen uit een handgeschreven brief, en de opmaak daarvan. Vandaag de dag hoef je niet per se meer een net en geordend handschrift te hebben om goed voor de dag te komen.

Rest natuurlijk nog steeds de vraag: wat zet je nu in je sollicitatiebrief? Het is goed om in ieder geval in je brief te vermelden waarom jij zo geschikt bent voor de aangeboden baan. Probeer hiermee je sterkte punten wat uit te lichten en probeer die sterke punten in de lijn van de aangeboden functie te zetten. Sommige sterke punten zijn natuurlijk belangrijk voor in iedere functie.

Hoe maak je een goede cv?

Nadat je een geschikte vacature hebt gevonden, en nadat je sollicitatiebrief helemaal klaar is, is het ook nog belangrijk om een goede, zakelijke cv op te stellen. Je wilt immers kundig overkomen, en laten zien dat je zeker geschikt bent voor de functie waarop je hebt gereageerd. De kennis die je in huis hebt wil je uitstralen en je stiptheid en correctheid is natuurlijk ook niet helemaal onbelangrijk. Probeer je gegevens zo compleet mogelijk op een rijtje te zetten en probeer ook alle gevolgde cursussen en opleidingen met de juiste jaartallen te benoemen. De opleidingen die nodig zijn om de functie uit te voeren waar je op reageert zijn hierbij natuurlijk extra belangrijk.

Als laatste de motivatiebrief

Naast een goede sollicitatiebrief en een dijk van een cv is je motivatiebrief minstens zo belangrijk. Natuurlijk heb je in je sollicitatiebrief ook al voorzichtig laten doorschemeren dat jij de geschiktste kandidaat bent voor de baan, maar probeer daar in je motivatiebrief nog een keer extra op terug te komen. Wat ook belangrijk is voor in de motivatiebrief is vermelden waarom jij de baan zo graag zou willen hebben.

Tot slot, reageren op de juiste vacature

Tot slot valt en staat alles bij het vinden van een baan natuurlijk met de eerste indruk die je achter laat. De eerste indruk is in de eerste instantie je brief, want het is daarna nog maar af te wachten of je de kans krijgt het een en ander mondeling toe te lichten. Mocht die kans er wel komen, dan krijg je natuurlijk een tweede kans om die indruk achter te laten. Probeer je voor een eventueel gesprek goed voor te bereiden, dan komt dat naast een goede brief, wel goed.