Overbelaste spieren kan je krijgen door veel verschillende oorzaken. Overbelaste spieren is dat je spieren in korte tijd te veel is belast, dit kan best pijnlijk zijn. Het gevolg van overbelaste spieren is dat je lichaam moeilijk kan herstellen. Een fysiotherapeut kan natuurlijk helpen om van je klachten af te komen als je overbelaste spieren hebt. Toch is het beter om zoveel mogelijk overbelaste spieren te voorkomen, maar hoe voorkom je eigenlijk overbelaste spieren? 

warming-up 

Voordat je gaat sporten is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Een warming-up is belangrijk om te doen voordat je gaat sporten, omdat tijdens het sporten je hartslag omhoog gaat. Als je gelijk zo gaan sporten dan gaat je hartslag snel omhoog, terwijl het proces waarbij je hartslag omhoog gaat gelijkelijk hoort te gaan zodat je lichaam eraan kan wennen.Tijdens het sporten is het belangrijk dat je spieren meer zuurstof krijgen daar zorgt een warming-up voor. Tijdens een warming-up wordt stijgt namelijk je hartfrequentie (aantal slagen per minuut) en hebben je spieren meer zuurstof nodig. Als je lichaam niet genoeg zuurstof binnen krijgt tijdens het sporten dan gaat je lichaam ergens anders energie vandaan halen zoals uit je spieren. Als je lichaam ergens anders die energie vandaan haalt dan ontstaan er blessures en ontstaat er verzuring in je lichaam, en verzuring zorgt weer voor meer spierpijn. 

cooling-down 

Een cooling down is het tegenovergestelde van een warming-up. Tijdens een warming-up zorg je ervoor dat je spieren geleidelijk worden opgewarmd. Tijdens een cooling-down gebeurt dus eigenlijk het tegenovergestelde je spieren worden dan namelijk geleidelijk afgekoeld. Een cooling-down bestaat voornamelijk uit rekoefeningen. Rekoefeningen zorgen voor ontspanning en maken je spieren losser. Door een cooling-down te doen gaat je hartslag weer naar beneden en je bloedsomloop past zich weer aan  je hartslag. Tijdens het sporten maakt je lichaam  melkzuur aan, deze afvalstof zorgt ervoor dat je na het sporten spierpijn zult krijgen. Door een cooling-down te doen verminderd de hoeveelheid melkzuur in je lichaam en zullen je spieren sneller herstellen.  

douche

Het is belangrijk om na het sporten een warme douche te nemen. Een warme douche is niet alleen lekker om je zweet mee weg spoelen en voor de hygiëne . Een warme douche helpt ook om je lichaam weer op temperatuur te krijgen. Daarnaast helpt een warme douche je spieren om gemakkelijker te ontspannen. De stralen van de douche werken als een soort massage daardoor de huid en de spieren sneller zullen ontspannen. 

fysiotherapeut Utrecht wilt u graag helpen als u symptomen heeft van overbelaste spieren. Ook als je last hebt van andere klachten zijn ze  bereid om je van deze klachten af te helpen. Neem dan een kijkje op Movamento.nl