Niets is vervelender dan een slechte slaap. Het leidt tot concentratieproblemen op werk, je bent de hele dag prikkelbaar en je kunt niet wachten tot je ´s avonds weer in je bed ligt. Het overkomt iedereen wel eens, maar wat nou als je hier elke nacht last van hebt? Mensen met de aandoening slaapapneu weten er helaas alles van. Deze aandoening wil zeggen dat je ademstops hebt terwijl je slaapt. Wanneer je tijdens de slaap een adempauze hebt van langer dan 10 seconden, noemen we dit een apneu. Als dit meerdere keren per uur gebeurt, spreken we van slaapapneu. Meer informatie over slaapapneu en andere slaapproblemen vind je hier. 

Obstructieve Slaap Apneu

Er worden vaak twee typen slaapapneu onderscheiden, namelijk het obstructieve slaapapneusyndroom en het centraal slaapapneusyndroom. Hoewel de symptomen overeenkomend zijn, liggen de oorzaken bij beide typen ergens anders. Om te beginnen het Obstructieve Slaap Apneu (-syndroom), oftewel OSAS. Deze variant van het syndroom komt het vaakst voor. Tijdens de slaap ontspannen de spieren en in het geval van OSAS zorgt dit voor een blokkade van de luchtwegen. Op het moment dat dit gebeurt, wordt er een alarmsignaal naar de hersenen gestuurd, die de luchtwegen vervolgens weer deblokkeerd. Hoewel iemand met OSAS hier zelf niet veel van hoeft te merken, tasten de apneus wel de kwaliteit van de slaap aan, met alle gevolgen van dien. 

Centraal Slaap Apneu

Een andere variant is het Centraal Slaap Apneu (-syndroom), oftewel CSA. Deze variant van het syndroom wordt niet veroorzaakt door een blokkade van de luchtwegen, maar door een onregelmatige aansturing van de ademhaling vanuit de hersenen. Ook deze vorm van het syndroom heeft adempauzes tot gevolg, wat tot mindere slaapkwaliteit leidt. CSA komt vaak voor bij mensen met hartfalen, spierziekte, herseninfarct of bij gebruik van verdovende middelen, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn.