Zieke mensen zullen altijd zorg nodig hebben. Maar niet alleen zieke mensen, ook de ouderen onder ons en gehandicapten hebben ondersteuning nodig. Vaak op dagelijkse basis. Dat kan in het ziekenhuis zijn, een bejaardentehuis of bij de mensen thuis. Ben jij een mensen mens en wil je heel graag het verschil maken in het leven van anderen dan is een baan in de zorg je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Maar hoe vind je een baan in de zorg en dan eentje die ook nog eens perfect bij je past. Je kunt op internet zoeken op vacatures uitzendburo om een idee te krijgen wat je nodig hebt aan opleiding om voor een baan in de zorg in aanmerking te komen. In deze blog worden een aantal zaken uitgelicht die een vereiste zijn om voor een baan in de zorg in aanmerking te komen.  

Persoonlijke vaardigheden

Er zijn ook diverse uitzendbureaus gespecialiseerd in banen in de zorg zoals bijvoorbeeld Opus uitzendburo. Bij het werken in de zorg zijn een aantal persoonlijke vaardigheden onmisbaar, de zogenaamde soft skills. Allereerst beschik je over een groot empatisch vermogen. Oftewel, je kunt je goed inleven in anderen en je zorgt ervoor dat anderen zich snel bij jou op hun gemak voelen. Je hebt niet alleen contact met je patient of client maar ook met  de mensen erom heen zoals familieleden en mantelzorgers. Bedenk dat jij vaak het enige lichtpuntje bent, daarom is empathie zo belangrijk in de zorg. Daarnaast ben je in staat initiatief te nemen. Als een probleem of noodsituatie zich voordoet ben jij in staat te handelen. Ook je communicatie vaardigheden zijn belangrijk als zorgmedewerker, je kunt helder communiceren maar ook luisteren is een must. Door goed te luisteren kun je je cliënt het beste helpen. Dit zijn er een aantal onder de loep genomen maar er zijn er nog veel meer zoals, samenwerking, stressbestendigheid, een kritische signalerende blik en flexibiliteit. Allemaal eigenschappen die je in meer of mindere mate nodig hebt bij het werken in de zorg. 

Opleiding

Naast persoonlijke vaardigheden is een goede, gerichte opleiding een tweede vereiste. Natuurlijk moet je als zorgmedewerker in het bezit zijn van een diploma. Zo is er het mbo-diploma, waarmee je diverse verpleegkundige functies kunt uitoefenen. Je kunt hierbij denken aan het werken als verpleegkundige in het ziekenhuis maar ook het werken met gehandicapten, met jongeren of juist met ouderen. Daarnaast heb je het  hbo-diploma waarmee je ook verpleegkundige hulp kunt verlenen. Mensen met een hbo-diploma zijn vaak de schakel tussen de arts en degene die verzorgd wordt. Wil je als arts in de zorg werken dan is een wo-diploma nodig, een universitaire opleiding geneeskunde dus. 

Sollicitatietips

Nu je op de hoogte bent van wat jouw ideale baan in de zorg vereist en je voldoet hieraan dan kun je gaan solliciteren. Hoe je ook solliciteert, rechtstreeks bij een bedrijf, via vacature pagina’s op internet of via een uitzendbureau, je hebt een aantal zaken nodig om goed beslagen ten ijs te komen. Allereerst is een duidelijke cv belangrijk. Hierin laat je zien waar je al ervaring mee hebt, welke opleidingen je hebt gedaan en wat voor dingen je naast je opleiding hebt gedaan. Naast je cv schrijf je een sterke sollicitatiebrief met daarin jouw sterke punten, de reden waarom je naar de functie solliciteert en natuurlijk waarom jij denkt dat je de persoon bent die zij zoeken. 

De zorg is altijd op zoek naar goed personeel

Mocht jij na al je voorbereidende werk nu niet direct worden uitgenodigd voor een gesprek geef dan niet op. Blijf proberen want niet alles lukt direct. Misschien was het bedrijf op zoek naar een ander soort persoon of was die andere sollicitant net ietsje beter. Zorg er in elk geval voor dat je na een afwijzing vraagt naar de reden. Als je het waarom weet kun je je daarop voor de volgende sollicitatie beter voorbereiden. Vergeet niet, er zijn altijd mensen in de zorg nodig.