Sinds de uitbraak van corona en de daaropvolgende corona crisis zijn huisdieren nog populairder geworden dan ze al waren. Vooral honden en katten hebben voor een stijgende trend gezorgd. Bijna één op de vier huishoudens heeft tegenwoordig een kat, en één op de vijf een hond. Het totaal aantal gezelschapsdieren zoals honden, katten, vissen, vogels, cavia’s en hamsters in ons land bedraagt nu maar liefst 27 miljoen. Denk je zelf ook na over de aanschaf van een huisdier, doe dan eerst grondig onderzoek. Belangrijk is dat het huisdier wat je kiest bij je levensstijl past. Haal dan ook niet zomaar een hondje uit een asiel, hoe goed je intentie ook is. Je kunt onderzoek doen op internet maar je kunt ook een dierenwinkel zoals dierenwinkel Amsterdam bezoeken. Een dierenwinkel kan je goed adviseren over wat er allemaal komt kijken op het gebied van een huisdier. Tegelijkertijd kun je er ook alvast wat spullen aanschaffen voor je nieuwe vogel of kat en natuurlijk hebben ze alles voor de hond.

Aaien heeft een positief effect op de gezondheid

Er zijn de afgelopen jaren meerdere studies gedaan naar het lichamelijke effect van het hebben van een dier. Bij bijvoorbeeld het aaien van je hond komen er oxytocine en serotonine bij ons vrij, ook wel de knuffelhormonen genoemd. Tegelijkertijd gaat de concentratie cortisol, het stresshormoon in je bloed omlaag. Aaien heeft dus een positief effect op bloeddruk en hartslag. Het zorgen voor een dier geeft je een prettig en veilig gevoel. Kortom, een dier in huis zorgt voor verlaging van stress bij mensen. Je moet alles voor de hond in huis hebben om er zo goed mogelijk voor te kunnen zorgen.

Beweging

Wanneer je een huisdier hebt zorgt dit voor meer beweging. Dit is goed voor hart en bloedvaten. Zeker wanneer je een hond hebt, want die wil zeker 4 keer per dag naar buiten. Bedenk maar eens hoeveel stappen je zet tijdens deze wandelingen. Daarbij snuif je ook nog gezonde frisse lucht op. Maar ook het spelen met een balletje met de kat zorgt voor beweging. Het is aangetoond dat beweging en spelen met een huisdier de kans op depressies verlaagt. 

Ritme en contact met anderen

Wanneer je een huisdier hebt, zorgt dit automatisch voor meer ritme in je leven. Zeker wanneer je een hond hebt is het van belang dat je deze meerdere keren per dag uitlaat. En wanneer je buiten loopt, kom je vaak andere mensen met honden tegen waarmee je makkelijk een praatje kunt maken. Zeker op de welbekende hondenuitlaatplaatsen zijn er altijd andere mensen met hun hond. Leuk voor de hond en leuk voor jou. Wanneer je minder vaak thuis bent door bijvoorbeeld werk, kun je uiteraard beter kiezen voor een ander huisdier. Misschien heb je dan minder sociaal contact, maar het ritme en de verantwoordelijkheid voor je dier blijft. 

 

Er is altijd iemand die op je wacht

Tenslotte is er altijd iemand die thuis op je wacht en blij is je te zien. Of dat nu een hond, kat of vogel is. Wist je dat heel veel mensen met of liever gezegd, tegen hun huisdier praten? Natuurlijk begrijpen ze niet altijd wat je zegt, maar ze voelen wel degelijk onze emoties aan en reageren op je stem.