Er is nog nooit zoveel aandacht geweest voor onze ‘zorghelden’ als in de afgelopen twee jaar. Gek eigenlijk, want deze mensen hebben er altijd al alles aan gedaan om ons leven een stukje mooier te maken. Dit leek echter altijd vanzelfsprekend. Totdat veel van ons inzagen dat de zorg onmisbaar is binnen onze samenleving. Dat heeft er tevens voor gezorgd dat veel mensen een carrièreswitch overwogen. Graag wilden helpen in de frontlinie. Toch moeten we ook toegeven dat werken in de zorg niet voor iedereen weggelegd is. Of je nu een verzorgende IG bent, een huisarts, kinderarts, oncoloog of schoonmaker op de afdeling. Iedere zorgheld moet over bepaalde eigenschappen   beschikken.

Overweeg jij een opleiding in de zorg en wil je er zeker van zijn dat je van ‘het juiste hout’ bent gesneden? Hieronder lees je welke eigenschappen in elk geval zeker van pas zullen komen.

Empathie

Tijdens het werk kom je eigenlijk altijd wel in aanraking met mensen. Maar er is bijna geen enkele andere sector waar het contact met mensen zo intensief is als in de zorg.  Zowel op emotioneel als fysiek vlak. Wie met mensen werkt, moet ook empathie kunnen tonen. Je moet tot op zekere hoogte kunnen meevoelen met bepaalde handelingen en specifiek denken. Je moet je kunnen inleven in verschillende symptomen. Je werkt vanuit jouw liefde voor de medemens. Het is dan ook belangrijk dat jij je goed kunt verplaatsen in de ander en dat je ook ‘moeilijke cliënten’ nog altijd een warm hart toedraagt.

Tegelijkertijd is dit ook vaak de grootste valkuil. Mensen die in de zorg werken zijn zo nauw verbonden met de mensheid dat ze zich ook snel dingen kunnen aantrekken. In de zorg kun je echter ook regelmatig vreselijke dingen zien. Het is lastig om je niet te laten raken door de dood van een patiënt of een ernstige ziekte van een jong kind. Het verdriet van de familie. Daarom is het tegelijkertijd van belang dat je emotioneel stabiel bent. Je maakt ingrijpende dingen mee, maar het is niet de bedoeling dat jou dit ook in je privéleven in de weg zal blijven staan. Het werk moet ook ‘naast zich neer’ gelegd kunnen worden. Dat vraagt ook de nodige ervaring. Goed om te weten dat je in de zorg vaak ook een vertrouwenspersoon toegewezen krijgt. Wanneer je veel moeite hebt met het naast je neer leggen van schrijnende gevallen, kan deze jou hierbij helpen.

Flexibiliteit

In de zorg kan je zeker niet over een 9 tot 5 mentaliteit beschikken. Je moet altijd paraat staan. Dat kan in de nacht zijn, maar ook in de weekenden en tijdens feestdagen. Bovendien zullen er regelmatig diensten gewisseld worden en zal er vanwege ziekte nog wel eens extra last op jouw schouders terecht komen. Het is belangrijk dat je hier zo flexibel mogelijk in kunt staan.

Teamplayer

Je kunt onmogelijk in de zorg werken als je niet in teamverband kunt werken. In de zorg moet iedereen op elkaar afgestemd zijn. Alleen dan kan de beste zorg verleend worden. Informatie moet op de juiste manier worden overgedragen en er moet regelmatig overlegd worden tussen verschillende afdelingen.